När du ska sluta snusa ska du i princip gå till väga på samma sätt som när folk vill sluta röka, men inte riktigt. Snusare brukar ofta ha en prilla i munnen i stort hela dagen till skillnad från rökare som ”bara” tar en rökpaus med jämna mellanrum. Det här innebär att din kropp är van att få ett tillskott av nikotin nästan hela tiden och därför finns det risk för att du måste tugga nikotintuggummi nästan hela tiden om du vill använda dig av den metoden. Det här gör att du ser ständigt nervös ut och hela tiden måste ha koll på ditt nikotintuggummilager. Nej, då är det bra mycket bättre att sluta snusa med plåster som ger din kropp ett ständigt tillskott av nikotin, och sedan kan du trappa ner till allt svagare nikotinplåster.

Sluta snusa med plåster

1. Välj ut ett lämpligt nikotinplåster

Om du är en storsnusare som vill sluta snusa med plåster bör du alltid börja med det starkaste nikotinplåstret för annars kommer din kropp fortfarande att skrika efter snus. Det finns nikotinplåster som räcker i 24 timmar och som används dygnet runt, och nikotinplåster som verkar i 16 timmar och som du bara använder under din vakna tid. Om du brukar vakna på natten för att ta en snus bör du använda dygnetruntplåstret men annars anser vi på nikotinplåster.com att det är bättre med 16-timmarsplåster så att din kropp får en paus från nikotin åtminstone på natten.

2. Använd eventuellt nikotinfritt snus

Det finns numera snus som varken innehåller nikotin eller tobak som många använder sig av när de slutar snusa. Detta ”snus” består ofta av örter och andra nyttigheter och är helt ofarligt. Anledningen till att man överhuvudtaget använder ett sådant här låtsassnus är att det är lite svårt att bli av med vanan att stoppa in en snus. Om du klarar dig utan nikotinfritt snus är det bara bra för annars blir du inte av med själva vanan och måste alltså även jobba bort den när ditt nikotinsug försvunnit.

3. Trappa ner nikotinintaget

När du har haft det starkaste nikotinplåstret en tid bör du skaffa ett svagare nikotinplåster och sedan ett ännu svagare. Du kan själv läsa på förpackningen hur långt det bör vara mellan nedtrappningarna. Tillslut slutar du helt med nikotinplåster och är snusfri!

Lycka till!

Comments closed.