Det är verkligen inte lätt att sluta röka. Den som påstår att det bara är att sluta har förmodligen själv aldrig rökt. När du ska sluta röka behöver du motivera sig själv, planera och förmodligen behöver du använda nikotinplåster eller nikotintuggummi en tid framöver. Nikotinläkemedel stillar det kemiska suget efter cigaretter även om du fortfarande måste arbeta på det som sitter i huvudet. Om du ska använda nikotinläkemedel rekommenderar vi att du använder nikotinplåster istället för nikotintuggummi eftersom tuggandet av nikotintuggummi också lätt kan bli till en vana som är svår att bli av med.

Nu följer några tips på hur du kan gå tillväga om du vill sluta röka.

Steg 1 – Planera och motivera dig

– Bestäm dig för vilken dag du ska sluta röka och skjut inte fram datumet.

– Om du har försökt sluta röka många gånger tidigare men misslyckats kan det vara bra att få lite hjälp. Du kan konsultera en läkare eller ta hjälp av slutarökalinjen innan du tar din sista cigarett.

– Skaffa nikotinplåster. Eftersom det är svårt nog att bryta själva vanan är det bra att använda nikotinplåster som stillar eller tar bort din rökabstinens. Då behöver du ”bara” kämpa mot vanan och inte så mycket mot det rent fysiska suget.

– Se till att du inte har några cigaretter kvar efter din sista cigarett. Töm och/eller släng askfatet.

– Börja trappa ner antalet cigaretter per dag någon vecka innan du slutar röka, om det går.

– Motivera dig. Gör en lista över de fördelar som ett rökstopp för med sig. Räkna ut hur mycket pengar du sparar och bestäm dig för vad du ska göra med pengarna.

Steg 2 – Sluta röka!

– Det första du bör göra på din första rökfria dag är att använda ett nikotinplåster som gör att ditt nikotinsug lindras.

– Undvik att dricka alkohol under de första veckorna eftersom det är svårt att låta bli att röka när man har druckit.

– Undvik platser där det röks mycket. Följ inte med arbetskompisarna till rökrummet eller rökrutan på jobbet. Om det går bör du undvika att umgås med kompisar som röker under de första veckorna.

– Belöna dig själv med de pengar du sparar. Du kan till exempel spara till den utlandsresa du aldrig hade råd med eller unna dig något regelbundet.

– Försök att påminna dig själv om varför du slutade röka och de fördelar det för med sig.

Comments closed.